Renovering

Tänk på att vid renovering och ombyggnation av lägenheten där planritning, husets stomme, vvs-anläggning, elanläggning, badrum och andra större renoveringar utförs så måste tillstånd ges av styrelsen innan arbete påbörjas.

Det är inte tillåtet att ta bort eller byta ut radiatorer då dessa tillhör bostadsrättsföreningen.

Alla renoveringar skall vara fackmannamässigt utförda enligt gällande branschregler.

Naturligtvis sker renovering och ombyggnation alltid med hänsyn tagen till dina grannar och andra boende i föreningen. Sätt gärna upp en lapp med vad, när och hur dina grannar kan komma att påverkas.

Bortforsling av byggmaterial och byggavfall ansvarar medlem för. I de fall styrelsen måste vidta åtgärder debiteras den ansvarige medlemmen. Ställer du byggavfall i vändplanen på Täppgränd får du själv bekosta bortforsling av allt avfall som samlats i vändplanen tillsammans med ditt eget avfall.

Uppkommer skador på fastigheten på grund av byggnationen faller ansvaret på medlemmen som utfört arbetet.

Ansökan om tillstånd görs på en renoveringsblankett. Ansök i god tid före renoveringen då styrelsen behandlar ansökan på nästkommande styrelsemöte som hålls 1 gång i månaden. Medlemmen ska på egen bekostnad förse styrelsen med handlingar som krävs för styrelsens beslut. Vid tveksamhet eller frågor kontakta styrelsen.

Ladda ner renoveringsblanketten och fyll i blanketten som är redigeringsbar. Den går sen att mejla eller lägga i styrelsens brevlåda som finns vid bokningstavlan utanför tvättstugan.

Kök

På grund av uppkomna vattenskador måste den som installerar frys med ismaskin även installera en vattenvakt eller ha en behållare i maskinen som begränsar mängden vatten som kan rinna ut vid eventuellt fel eller läckage.

Ventilation

Ventilationssystemet i föreningen är mycket känsligt och man får inte bygga in ventildonen eller byta ut dem mot andra som inte är av exakt samma typ som de befintliga. Vid byte av kökskåpa är det viktigt att köpa en produkt som är kompatibel med fastighetens ventilationssystem. Ventilationssystemet klarar inte av en köksfläkt med egen motor. Vid felmonterad köksfläkt förstörs luftflödet i fastigheten som gör att medlemmen får bekosta åtgärderna som krävs för att ventilationen ska fungera.

Om du bor i låghusen nr 77–99 har du en frånluftsfläkt som är placerad på vinden och styrs av ett reglage i din spiskåpa. Denna fläkt ventilerar din lägenhet och suger ut förorenad luft i kök, bad, klädkammare och WC. Vill du byta ut din spiskåpa till en ny MÅSTE denna vara med inbyggd styrning till er fläkt. EJ motordriven! Standardvarianten heter Franke Futurum 251-16.

Om du bor i höghusen nr 103–115 har du en fläkt av modellen Franke Futurum 251-10. 
Lägenheter i höghuset kan som alternativt använda en kolfilterfläkt som inte kopplas till ventilationssystemet. Frånluften måste proppas.

Det är viktigt att din entreprenör lämnar ett så kallat kvalitetsdokument. Lämna en kopia till styrelsen. 

OVK
OVK - Obligatorisk ventilations kontroll, genomförs i föreningen vart 3:e år.
Åtgärd av eventuella avvikelser efter utförd kontroll bekostas av medlemmar för bostadsrätterna.
För hyreslägenheter ansvarar föreningen för åtgärd och kostnader, inte den boende.
I fall då klädkammare istället används som ett sovrum måste tilluft tillföras till utrymmet för att uppnå godkända luftvärden.

Badrum

Badrummet måste renoveras enligt Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum.
En kopia av att företaget du anlitat har våtrumsbehörighet skall skickas till styrelsen. Även en kopia av kvalitetsdokumentet som entrepenören lämnar efter utfört arbete ska skickas till styrelsen. Om handdukstork finns installerad som är inkopplad på varmvatten ska den tas bort i samband med renovering. Endast el-handdukstorkar får förekomma. Detta pga risk för legionella. Radiatorer får ej tas bort.
Läs om övriga instruktioner i Brf Videgården 1 Badrumsrenovering.
Ladda ner renoveringsblanketten

Balkong

Bygglov om inglasning av balkongerna i höghuset och terasserna i låghuset är äldre än 5 år och måste därför förnyas. Enligt tidigare bygglov så ska balkongerna vara utformade med inglasningssystem utan synliga profiler. Alla balkonger ska vara enhetligt utformade samt att inglasningen ska avgränsa spridningen av brandgaser. Inglasningen får inte förhindra åtkomligheten vid utrymning, dvs dörrar till loftgångsbalkonger får inte låsas. Detta är på grund av fri tillgänglighet för blåljuspersonal vid utryckning.

Alla inglasningar måste godkännas av styrelsen innan byggnation påbörjas.

Uteplats

Uteplatserna på Videgården ska vara enhetligt utformade. Det innebär att vid en renovering och/eller ombyggnation så ska staketen vara i stående brädor, alternativt kryss-spalje och brunmålade. Höjd på staketet på sidorna får max vara 180 cm och på staketet mot gården 110 cm högt. Det är inte tillåtet att utöka storleken på uteplatsen. Vid större ingrepp ansök om tillstånd på renoveringsblanketten

Rättigheter & Skyldigheter

(Överensstämmer med lagstiftningen)

Bostadsrättsinnehavaren ska på egen bekostnad hålla det inre av lägenheten i gott skick. Det gäller även mark, förråd och andra lägenhetskomplement som ingår i upplåtelsen.

Bostadsrättsinnehavaren svarar för underhåll och reparation av:

  • Ytbeläggning på rummens alla väggar, golv och tak inklusive underliggande ytbehandling.

  • Icke bärande innerväggar.

  • Glas och bågar i lägenhetens ytter- och innerfönster med tillhörande beslag, handtag, låsanordning, vädringsfilter och tätningslister samt all målning förutom utvändig målning och kittning.

  • Till ytterdörr hörande beslag, gångjärn, glas, handtag, ringklocka, brevinkast och lås inklusive nycklar. Bostadsrättshavaren svarar för all målning med undantag för målning av ytterdörrens yttersida. Motsvarande gäller för balkong eller altandörr.

  • Innerdörrar och säkerhetsgrindar.

  • Lister, foder och stuckaturer.

  • Elradiatorer. I fråga om vattenfyllda radiatorer svarar bostadsrättshavaren endast för målning.

  • Elektrisk golvvärme som bostadsrättshavaren försett lägenheten med.

  • Ledningar för vatten och avlopp till de delar dessa är åtkomliga inne i lägenheten och betjänar endast bostadsrättshavarens lägenhet. 

  • Undercentral (säkringsskåp) och där ifrån utgående el- och informationsledningar (telefon, kabel-tv, data med mera) i lägenheten, kanalisationer, brytare, eluttag och fasta armaturer.

  • Ventiler och luftinsläpp, dock endast målning.

  • Brandvarnare.

I kök eller motsvarande utrymme svarar bostadsrättsinnehavaren för all inredning och utrustning som:

  • Vitvaror

  • Köksfläkt

  • Rensning av vattenlås

  • Diskmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning

  • Kranar och avstängningsventiler